Na ciasto na 2 blachy 25x35 cm:
- 5 jaj,
- 100 g mąki
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- 1 powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki lub malin,
- 2 gorzkie czekolady,
- 50 ml śmietany 30%,
- 200 ml nutelli.
Etap 1
Białka ubijamy w mikserze. Następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier, następnie jaja. Gdy masa będzie puszysta i jednolita dodajemy wanilię i mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st C przez 10-15 min.
Etap 2
Ciasto gdy się upiecze odcinamy nierówne brzegi i kroimy je na pół wzdłuż dłuższego brzegu.
Etap 3
Z tego samego przepisu na ciasto pieczemy jedno ciasto o docelowym wymiarze podstawy ( u mnie 16 cm).Pieczemy ok 30-40 min w 170 st C do suchego patyczka. Następnie po upieczeniu kroimy na pół.
Rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietanę. Gdy składniki się połączą odstawiamy do wystygnięcia.
Spód ciasta smarujemy dżemem, nakładamy roladę w pionie następnie górę ciasta smarujemy dżemem i nakładamy na wierzch. Całość smarujemy nutellą.
Następnie płaty nakładamy na ciasto, powinno do nutelli się dobrze przykleić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz