tło

tło

niedziela, 1 grudnia 2013

Tort roladowy

Składniki:
Na ciasto na 2 blachy 25x35 cm:
- 5 jaj,
- 100 g mąki
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:
- 1 powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki lub malin,
- 2 gorzkie czekolady,
- 50 ml śmietany 30%,
- 200 ml nutelli.

Etap 1 
Białka ubijamy w mikserze. Następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier, następnie jaja. Gdy masa będzie puszysta i jednolita dodajemy wanilię i mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st C przez 10-15 min.

Etap 2 
Ciasto gdy się upiecze odcinamy nierówne brzegi i kroimy je na pół wzdłuż dłuższego brzegu.



Następnie smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. W zależności od pożądanej grubości ciasta nawijamy 4-6 pasków kolejno. Ja na blaszkę docelową o wymiarach 16 cm nawinęłam 4 kawałki.




Etap 3
Z tego samego przepisu na ciasto pieczemy jedno ciasto o docelowym wymiarze podstawy ( u mnie 16 cm).Pieczemy ok 30-40 min w 170 st C do suchego patyczka. Następnie po upieczeniu kroimy na pół.
Rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietanę. Gdy składniki się połączą odstawiamy do wystygnięcia.


Spód ciasta smarujemy dżemem, nakładamy roladę w pionie następnie górę ciasta smarujemy dżemem i nakładamy na wierzch. Całość smarujemy nutellą.


Gorzką czekoladę ostudzoną rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i czekamy pół h aż stężeje.


Następnie płaty nakładamy na ciasto, powinno do nutelli się dobrze przykleić. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz