Składniki na ciasto:
- 40 g drożdży,
- 450 g mąki,
- 2 jaja,
- 2 łyżki cukru,
- 85 g roztopionego masła,
- 1 szklanka ciepłego mleka.
Składniki na masę makową:
- 1 puszka gotowej masy makowej,
- 2 białka,
lub
- 500 g maku,
- 1 jajo,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
- 50 g roztopionego masła
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Etap 1
Ciasto:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 1 szklankę ciepłej wody, wsypujemy łyżkę mąki mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Następnie mąkę wsypujemy do miski, wlewamy do niej rozczyn drożdżowy, resztę cukry, jaja i zagniatamy. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Etap 2
Masa makowa:
mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namięknięcia. Następnego dnia odsączamy i mielimy 3 razy. Dodajemy miód, masło, aromat, orzechy i jajo. Dokładnie mieszamy.
Etap 3
Ciasto wałkujemy na 3 prostokąty i wykładamy na nie masę makową- gotową wymieszaną z ubitą pianą wymieszaną, lub wcześniej przygotowaną masę.
Następnie zwijamy w roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min, i zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do form (keksówek).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C i pieczemy ok 50 min.
Po upieczeniu smarujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz