Składniki:
- 5 jaj,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka oranżady,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wanilii.
Etap 1
Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W dalszej kolejności wlać olej, oranżadę, wanilię i wszystko wymieszać.
Etap 2
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednaj dodać kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Piec w 170 st C ok 40 min, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz