tło

tło

niedziela, 29 grudnia 2013

Miodownik

Składniki na ciasto:
- 600 g mąki,
- 70 g masła lub margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- 2 jaja,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka sody,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa:
- 1 litr mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 120 g masła.


Etap 1
Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie dodajemy margarynę i lekko siekamy, potem wbijamy jaja, cukier puder, miód, sodę i przyprawę do piernika. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagranym od 180 st C.

Etap 2
W garnku gotujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, wlewamy resztę mleka i dokładnie mieszamy. Następnie, gdy mleko zacznie kipieć, mieszając, wlewamy masę jajeczną i wsypujemy kaszę manną. Całość gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Etap 3 
W misce ucieramy masło i dodajemy porcjami zimną masę. Tak zrobioną masę przekładamy na placki. Wierch smarujemy niewielką ilością masy lub roztopioną czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz