tło

tło

niedziela, 29 grudnia 2013

Rafaello

Składniki na biszkopt:
- 8 jaj,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka,
- 100 g cukru,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 200 ml śmietany kremówki 36%,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.

Etap 1
Biszkopt:
Białka oddzielany od żółtek, i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy aż powstanie sztywna, puszysta piana. Następnie powoli dalej miksując dodajemy żółtka. Gdy masa będzie dalej puchata, powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Ciasto szybko wlewamy na blachę ok 30x 20 cm i pieczemy ok 20-30 min w 170 st C. Do suchego patyczka. Ciasto studzimy.

Etap 2
Krem:
1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem i cukrem waniliowym. Należy mieszać aby wszystkie składniki się rozpuściły.Dodać kremówkę i ponownie doprowadzić do wrzenia. W innym naczyniu wymieszać resztkę mleka z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną. Przelać je do mleka z kremówką. Mieszając zagotować. Następnie dodać 1/3 wiórków kokosowych i odstawić do wystygnięcia.

Etap 3 
Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie miksując, powoli dodawać kokosową masę aż powstanie jednolita masa. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Następnie przełożyć kremem całość. na wierzchu również posmarować masą i posypać resztką wiórków kokosowych.



Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz