tło

tło

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami w sosie czosnkowym

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie marchewki mrożonej mini Hortex 450g
1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonych brokułów 450g
1 paczka pierożków tortellini np. z mięsem  250g
1 opakowanie śmietany 18%
200 g sera żółtego
4-5 łyżek majonezu
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Etap 1
Proponuję zacząć od przygotowania sosu czosnkowego żeby zdążył nabrać smaku. Do miseczki wkładamy opakowanie śmietany, do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobniutko posiekany). Do tego dodajemy kilka łyżek majonezu, troszkę soli i pieprzu do smaku. Składniki dokładnie mieszamy i stawiamy do lodówki aby sos mógł się przegryźć. Jeżeli po 20 minutach jest jeszcze "mało czosnkowy" można dodać czosnek przyprawę w proszku lub słoiczek gotowego sosu czosnkowego. Jeżeli sos jest mocno gęsty można dodać kilka łyżek mleka lub wody aby sos się lepiej rozprowadził po zapiekance.

Etap 2

Pierś z kurczaka należy umyć i pokroić w kosteczkę. Następnie oprószyć vegetą i podsmażyć na patelni.


Etap3
Gotujemy marchewki w osolonej wodzie przez około 5-7 minut.

Następnie gotujemy brokuły.



Etap 4
Do gorącej i osolonej wody wrzucamy pierożki tortellini i gotujemy około 10 minut.


Etap 5
Do naczynia żaroodpornego układamy po kolei: kurczaka, brokuły, marchewki i makaroniki. Całość polewamy sosem czosnkowym i delikatnie mieszamy aby składniki się przemieszały i sos się równo rozprowadził. Na koniec posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy około 25 minut w temperaturze 200st C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz