tło

tło

poniedziałek, 17 listopada 2014

Pacuszki wegańskie z jagodami i miodem (własne wykonanie)


Ciasto: 
-30g drożdży
- 1 szklanka mleka sojowego (lub zwykłego), lub wody,
- 30 g cukru brązowego 
- 2 1/2 szklanki mąki orkiszowej (bądź mieszanki kukurydzianej, gryczanej, lub owsianej)
- 1 łyżeczka soli,
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowujemy zaczyn z drożdzy, ciepłego mleka, łyzki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Później dodajemy reszte składników. Gdy ciasto będzie jednolite formujemy placuski wielkości ręki. Powinny się trochę lepić, a do srodka po uformowaniu kieszonek wsypujemy jagody i miażdżymy je. Można obtoczyć je z zewnątrz ale podczas smażenia mogą sie najabrdziej przypiec. Smażymy na patelni delikatnie dolewając oleju (odrobinę) na małym ogniu aby pięknie wyrosły. Polecam podawać z miodem (własnej roboty gotowany na mleczach). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz