Składniki:
- 1 kg mąki,
- 15 dkg drożdży,
- 1 jajo,
- 6 żółtek,
- 500 ml mleka,
- 10 dkg cukru,
- 50 ml spirytusu lub wódki,
- 10 dkg masła ( 2 łyżki),
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- 1,5 kg smalcu do smażenia,
- marmolada
Etap 1
Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki, 175 ml ciepłego mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia.
Etap 2
Żółtka i jajo ucieramy z resztą cukru. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy utarte żółtka, resztę mleka, spirytus, sól, cukier waniliowy i wlewamy wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Następnie wlewamy masło i dalej wyrabiamy. Wyrabiamy aż będzie ciasto lśniące i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Etap 3
Po wyrośnięciu formujemy kulki wielkości pięści i zostawiamy do wyrośnięcia.
Etap 4
Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy na minutę uformowane kulki z ciasta. Obracamy i gotujemy 30 sekund. Następnie kładziemy kulki na ściereczce aby woda obciekła.
Następnie smalec rozgrzewamy na wolnym ogniu i wcześniej ugotowane kulki smażymy na tłuszczu.
Pączki chłoną mniej tłuszczu.
Pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz